Çanakkale Şehidimiz'den Mektup Var!..

Bozkır Yalıhüyük'ten Çanakkale Cephesinden Hacı Ali Oğlu Hoca Zade lakaplı şehit olan ibrahim'in 1915 yılında Vatani görevini Çanakkale'de yaparken Ahırlı ilçesi kayacık köyündeki eniştesi Mehmet Efendi'ye gönderdiği Miladı 1915 tarihli 97 yıllık mektubu torunu Hasan Aktürk tarafından Yalıhüyüklü yetkililere ulaştırılarak, Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümünde okundu.

97 yıl önce Çanakkale'de şehit olmadan önce Yalıhüyük'e gönderilmiş şehit mektubunu Yalıhüyük'ün Kurucu Belediye Başkanı Hayrullah Uçar Osmanlıca Olan Mektubu Türkçeleştirerek okudu, Çanakkale Destanı'ndan örnekler verdi.

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 99. yılı dolayısıyla Yalıhüyük'te düzenlenen programda mektubun Osmanlıca halini Türkçeleştirerek program esnasında okuyan Hayrullah Uçar, salonun dolduranların gözlerinin yaşarmasına neden oldu.

Şehidin Mektubu:

"Faziletli üstadı Ekremin Eniştem Efendim Hazretleri…

Minel gadim dergar olan Sıtkı hulus ve hususiyet üzere mahsusu selam senalar olup, ol mübarek desti şerifleri bus edip elgate hamse akebinde duanı talep ederim.

Eylül 20 tarihli bir mektubunu aldım. Derecesiz memnun oldum. Canabu hak sizleri de memnun eylesin amin veya mu'in..

Oltarafta halam hanımın iki ellerini bus edip hayır duasını talep ederim.

Ol tarafta yeğenim Mehmet efendinin gözlerinden bus ederim.

Yeğenim hanımların gözlerinden bus ederim. Hemşirem hanıma selam ederim.

Ol tarafta Ahmet efendinin Abdullah efendi canibi duruna selam ederim.. Faziletli Musa efendinin yedi şerifini takbil ederim.

Hafız efendi ve diğer komşuların cümlesine selam ederim.

Ol tarafta gözüm duru ciğer köşem, oğlum hacı efendi ve Osman ağa ve kerime hanımın gözlerinden bus ederim. Canibi tarafına selam ederim.

Biraderim Şakir 47. Alayın 1. taburu 3. bölükte 1. takımda ikimizin mesafesi birdir.

Fakat harçlığımızdan sual eder isen 1 Mahtır(ay) 3 adet mecidiye ödünç aldık anı harcandık.10 paralık tütünü 1 kuruşa alırız. Buna göre hesap et. Mecidin birini cüce Hasan'dan aldım. ikisini demirci Hacı Hafız Efendinin Mehmet hocadan aldım.

Şayet Allah emrinde gidersem eda edin(ödeyin). Mehmet hocanın da parasını vermemiz gerekli.

…. Acele harçlık göndermenizi rica ederim. Şimdiki halde kardeşim Şakir'de me'uz fakat şakir'in me'yuz olduğuna ben razı olmadığım gibi sizde razı olman.

Allah aşkına ol tarafta olan eşimiz evvel Allah sonra size emanet. Bir hizmetkar bulamazsan Camus'un birini sat, birini birinin yanına güdüver et. Cenabu Allah eyi yapar.

Ol tarafta faziletli hacı efendinin iki ellerinden buse edip hayır duasını talep ederim.

Faziletlü Hafız Edhem efendi ve hacı efendi ve Mehmet efendi ve ihvanın cümlesine selam ederim. Baki dua..______331 sene

Teşrini evvel

El mağlu kaim biraderin hoca zade ibrahim..

Mektup gönderecek olur isen 3. kolorduya mensup 16. fırka 125.Alay'ın 1. Taburunun 2. bölük 2. takımda 1. mangada

Konya'ya tabi Bozkır Kazasından Yalıhüyüklü Hoca Zade ibrahim deyi tahrir edin.

iydi(Bayram) şerifiniz mübarek olsun

Bu da geçer yahuuu.. Delerde geçer…"

Tüm şehitlerimizin ruhları şad olsun. Rahmet ve dualarla anıyoruz.

Bozkır Gücü Spor Kulübü
  "Vatan Aşkının Gücü"
Çanakkale Şehidimiz'den Mektup Var!.. Çanakkale Şehidimiz'den Mektup Var!.. Reviewed by Bozkır Dernekleri on Mart 18, 2020 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.