Konya'nın Çalışan Tek Su Değirmeni

Bugün okulun kapısında bir adam beni karsıladı. "Hocam sizin yazılarınızı okuyorum bir ara yazmıştınız ya sizin köyde ki su değirmeninde 6 çuval kadar buğday öğütecegim. Telefonu varsa bir sıra alabilir misiniz?" Dedi. Çok şaşırdım. Adam Konya Meram Kayalı Mahallesi'nden hayret başka un değirmeni yok mu dedim. yokmuş...

Çocukluğumda Bozkır'da özellikle Çat, Dere ve Sorkun'da şu ile çalışan çok değirmen vardı. Seksenlerin sonu doksanların başı elektrikli un değirmenleri ve bulgur çekme makineleri çıkınca sadece Hacı Niyazi'nin değirmeni kalmıştı. O da kapandı. Dere ve Sorkun'dakiler de tahine dönünce un ve bulguru Bozkır'da elektrikli makinelerde öğütmeye başlandı.

Bu yıllarda babamın emekliliği için iki yıl sigorta eksiği olduğundan pirimini kendi yatırıyordu. Zamanın Çağlayan Belediye başkanı Mustafa Duman ve Hasan Çetin (Hasan Ağa) emmim de encümen azasıydı. Babama belediyede duvar ustası olarak çalışmasını istemişler babamda kabul ederek çalışmaya başladı.

Yaz tatilinde anam beni un öğütmek için Bozkır'a gönderdi. Duruma canım çok sıkıldı. Akşam kahvede babam ve Hasan Ağa emmime "Çat'tan su boşa akıp gidiyor siz Bozkır'a un öğütmeye gidiyorsunuz. Üstelik elektrikle. Ne oldu köyün değirmenlerine" diyerek sitem ettim. "Hepsi yıkıldı" dediler.

"O zaman belediye olarak yapın. Çok mu masraflı" diyince. Halk Evinin önünde ki yılan değirmenlerin biraz ilerisi iyi olur diye ortaya bir fikir atïldı. Hasan Ağa, Mevlüt Emmi sen değirmencilik yaptın. Bilirsin. Bu iş olur mu?" dedi. Baban da "Hasan çok iyi olur" dedi. Hasan Ağa "iyi Başkan Duman ile konuşur kabul ederse encümende de bu yönde bir karar alırız" diyerek işe koyuldular.

Bir seneye varmadan çoğunu belediye kendi imkanlarıyla ustaları ve işçileriyle yaptı. Sadece taşları aldıkları firma gelip taşları taktı. Test uygulamasını başarıyla yapıp gitti. Öğünden bu güne kadar saat gibi işliyor.

Resimlerde gördüğünüz bu bina bahsettiğim o Çağlayan Halk Evinin önünde ki un değirmenidir. Hala hem köyümüze hemde Bozkır'ın bir çok yerinden un öğutmeye gelen insanımıza hizmet vermektedir.

Bu güzel hizmete sağlayan Başkan Mustafa Duman'a sağlık sıhhat ve mutluluk diliyorum. Vefat eden Hasan Ağa emmime ve vefat eden babama (Değirmenci Abdullah'ın Mevlüt) rahmet ve dualarımı yolluyorum.

Mekanlarınız cennet olsun.

Oğlun...

Muammer Tunahan
Kulüp Başkanı

Önemli Hatırlatma: Değirmende un ögütecek olan vatsndaslarımız için telefon irtibat no: 05353458668 numaralı telefondan sıra alabilirler...

Bozkır Gücü Spor Kulübü
 " V E F Â N I N G Ü C Ü"
Konya'nın Çalışan Tek Su Değirmeni Konya'nın Çalışan Tek Su Değirmeni Reviewed by Bozkır Tanıtım Platformu on Ekim 13, 2022 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.